Hariliku aprikoosisort
Harilik aprikoosipuu 'Krasnosekii'
Prunus armeniaca ‘Krasnosekii’
Valmimise- ja korjamise aeg: peetakse varajseks aprikoosisordiks, soojal suvel augusti lõpus. Aprikoosipuude viljad valmivad suve lõpus ja sügisel ebaühtlaselt, mistõttu saaki on võimalik korjata pika aja jooksul. Kui suvi on jahe, tuleb aprikoosid sügisel toorelt ära korjata ning lasta neil toas järelküpseda. Toas valmivad nad kiirelt – kuni nädalaga
Vili: keskmised kuni suured (kuni ca 40–52 g) ning ümara ja lameda kujuga. Kollakasoranžid punaka kattevärviga. Viljaliha on heleoranži värvi ja maitselt on aprikoosidele iseloomulik magus-hapukas. Suur kivi tuleb kergesti lahti.
Väärt puuvili, kuna ta sisaldab rohkesti karotiini ning seda isegi porgandist rohkem. Lisaks sisaldab aprikoos kuni 12% suhkrut , B-rühma vitamiine, C- vitamiini ja kaaliumi.
Näiteks kaalium on väga tähtis närvisüsteemi tasakaalustamiseks ning stressi maandamiseks.Vähem teatakse, et aprikoos sisaldab salitsüülhapet, mis toimib antibakteriaalselt ja surmab maos ja soolestikus kahjulikke baktereid ning haigustekitajaid.
Teiseks kasulikuks aineks on retiinhape, mis takistab valgeverelible rakkude kontrollimatud kasvu ning uuendab naharakke. Eriti, kui need on kahjustunud näiteks UV kiirtest
Saagikus: saagikas
Säilitamine ja kasutamine: võib tarvitada nii värskelt, hoidistena, sügavkülmutatuna, kui kuivatatuna. Viljad säilivad 6-8 päeva
Puu kasvuomadused: puu on õitsemise ajal raagus, lehed tulevad peale õitsemist. Keskmise kasvukõrgusega, kompaktse võraga. Aprikoosid kasvavad kuni 5-8 meetri kõrguseks ja eluiga on keskmiselt 10-15 eluaastat
Nõuded kasukohale: eelistab liivaseid või liivsavimuldasid, vett läbilaskvaid ja päikesepaistelisi tuulevaikseid kohti. Soovitav mulla pH 6,5 – 7,5. Mitte istutada madalatesse kohtadesse. Ta ei talu põuda ega armasta talvel äkilisi temperatuurimuutusi
Talve- ja haiguskindlus: vastupanuvõime haigustele hea, talvekindlus keskmine. Varajase õitsemisega sort ja soovitav õitsemise ajal kasutada katteloori saagi tagamiseks.
Aprikoosipuu on väga tundlik juurekaela kõdunemise ja hiliste öökülmade suhtes. Ka ebapüsiva ilmastikuga talved, võivad puud kahjustada ning selleks peab nende juurestikku ning puid endid hoolega külmade eest kaitsma.
NB! Aprikoosipuu kasvatamisel on kriitilised esimesed talved. Kui nendest üle saab, on puukene juba küllalt tugev, et edaspidi hakkama saada.
Parimad tolmuandjad: isetolmleja. Kui koos kasvatada vähemalt 2-3 aprikoosipuud, saab parema saagi
Hooldus ja lõikamine: esimesel aastal soovitatakse puu võra katta talvekangaga külma kaitseks ja liigne lumi võra pealt maha ajada.
Saagikust saab tõsta, kui asetada puu ümber rohkelt komposti. Ta vajab ka rikkalikku kastmist, eriti põua ajal.
Tagada pinnase hea läbilaskvus, kuna rõskuse ja seisva vee korral võib aprikoosipuu haigestuda ning hävida.
Aprikoosipuu oksad ei vaja meie kliimas erilist hoolt ning tavaliselt piirdub asi kuivanud okste lõikamisega. Saagi suurendamise huvides, võiks lõigata ka pärast õitsemist okste latvu
Aprikoosi magusad õied meelitavad sipelgaid. Kui sipelgate liikumist puudes ei takistata, söövad nad ära kogu õie varre ja hävitavad nii õie kui ka saagi praktiliselt ära