Aed-karusmarja sort
Aed-karusmari 'Mašeka'
Ribes uva-crispa ‘Mašeka’, sün ‘Masheka’, ‘Macheka’, ‘Машека’
Valmimise, korjamise aeg: hilisepoolse valmivusega
Vili: oranžikaspunased, täisküpselt telliskivipunased, nõrga vahakirmega, keskmise suurusega (keskmine vilja mass 3,6g) , piklikovaalsed, paljad, üsna paksu kestaga. Viljaliha meeldiva hapu-magusa maitsega
Saagikus: saagikas
Säilivus ja kasutamine:nii laua- kui ka tööstusmari
Põõsa kasvuomadused: keskmise suurusega, tihe ja laiuv. Võrsed püstised ja tugevad. Ogad pikad ja peened. Asendusvõrseid moodustub rohkesti.
Nõuded kasukohale: eelistab viljakat aiamulda, päikeseline kuni nõrgalt varjuline, parasniiske. Enne istutamist võiks istutusauku lisada kõdusõnnikut
Talve- ja haiguskindlus: hea talvekindluse ja vastupidavusega jahukastele ning antraknoosile
Lõikamine ja väetamine: parim aeg sõstraid ja karusmarju lõigata on kohe pärast saagiaja lõppu. Allesjäänud pungad saavad siis kogu põõsa kasvujõu endale ning hakkavad kevadel kohe hoogsalt kasvama. Varakult lõikamisel on seegi hea külg, et koos vanade ja teiste sobimatute okstega eemaldad ka palju haigustekitajaid.
Marjapõõsaid võib lõigata hilissügiseni, kuni lume tulekuni, ning kasvõi talv läbi, kui väljas on plusskraadid ja lund ei ole. Pea meeles, et marjapõõsaste oksi ei kärbita tipust! Seda tehes hävitad suure hulga õiepungi ning saad vähem marju. Teine oluline asi on veel: ära jäta tüükaid! Need hakkavad kõdunema ning on heaks pesitsuspaigaks haigustekitajatele ja kahjuritele. Lõika või sae oks maha mullapinnani.
Karusmarja põõsas võib olla tihedam, paarikümne oksaga. Karusmari kasvab aeglasemalt ja jääb sõstrapõõsastest väiksemaks. Tema oksad on pika viljakandeeaga: üks oks võib marju anda kümmekond aastat. Seetõttu võib tikripõõsas hoida üsna vanu oksi. Igal aastal jätta paar noort oksa järelkasvuks, nii et põõsas oleks mitmes vanuses oksi. Uus oks hakkab marju andma 3-4 kasvuaastal.
Kuna karusmari kipub moodustama hoogsalt juurmisi võrseid, muutub põõsas ruttu liiga tihedaks ja vajab harvendamist. Hoolduslõikuse käigus lõika välja kõik kuivanud, kahjustatud, lamandunud ja vanad väheviljakad oksad.
Pärast lõikamist anna sügisväetist. Tee seda kuni septembri alguseni. Puista väetis põõsa võra välispiirile, sest seal omastab juurestik seda kõige tõhusamalt. Kobesta väetis niiske mulla sisse, sest muidu see ei lahustu ning taim ei saa seda kasutadaeskmise