Haraline ploomipuu e. harilik alõtsa
Prunus cerasifera sün. Prunus divaricata, sün. mürobalaan
Valmimise- ja korjamise aeg: valmivad augustis ja püsivad küpsena hästi puul
Vili: vilja nimetatakse alõtšaks. Viljad enamasti kollased või punased, ploomist väiksemad ja maitselt hapum, kui ploom
Saagikus: väga hea tolmuandjaga koos
Säilivus: kasutamine: sobib nii lauaviljaks kui ka konservimiseks. Väga maitsev kookides ja moosina. Puult korjatud tehnilises küpsuses alõtšad säilivad väiksematesse anumatesse panduna jahedas keldris 5-15 nädalat
Puu kasvuomadused: erinevalt aed-ploomipuust on alõtšal peenikesed paljad (karvadeta) võrsed ja õhukesed piklikud lehed. Tugeva kasvuga, kõrgus 2,5-3 m, laius 1,5 m. Mitme tüvega ja väga kitsa võraga, tihe, madal puu, astlaline, annab palju ennakvõrseid. Alõtša on üheks esivanemaks paljudele liikidevahelistele ploomisortidele nagu ‘Kubanskaja Kometa‘, ‘Mara’ ja sobib neile tolmeldajaks
Talve- ja haiguskindlus: väga hea
Parimad tolmuandjad: tolmlemiseks vajab teist alõtšat või alõtsa hübriidi sorti: näiteks ‘Kubanskaja Kometa’, ‘Skoroplodnaja’, sammasja kasvukujuga ‘Kolonnovidnaja’
Hooldus: loe lisaks ‘Viljapuude pritsimine ja hooldamine’
Lõikamine ja väetamine: lõika ploomipuud igal aastal juuli lõpus/augusti alguses alates järgmisest aastast pärast istutamist – võid lõigata ka siis kui viljad on küljes, parandab ploomide värvumist ja maitseomadusi. Lõika viimase aasta juurdekasvu vähemalt poole võrra tagasi, tagades sellega, et puu jõuab järgmiseks aastaks kasvatada uued õiepungad. Hoia puud hõreda ja madalana. Talub tugevat tagasilõikust ning harvendamist. Ploomipuude lupjamine lubiväetisega kas sügisel või kevadel on kogu saagikuse aluseks