Taliõunasort
Aed-õunapuu 'Tellissaare'
Malus domestica ‘Tellissaare’
TALISORT
Valmimise- ja korjamise aeg: koristusküps septembri teisel poolel. Loe lisaks ‘Millal puuvilju korjata ja kuidas säilitada?’
Vili: vili keskmise suurusega, laiümmargune või ümmargune. Põhivärvus rohekaskollane, kattevärvus kas puudub või esineb nõrga punana. Viljaliha rohekasvalge, tihe, magushapu keskpärase maitsega. Õunad on tugevasti vahaga kaetud, ümmargused, keskmise suurusega, 65…95 g
Saagikus: vilja hakkab kandma noorelt ja põhiliselt rõngasokstel, saagikas
Säilivus, kasutamine: sobib mahlaks, kompotiks, kuivatamiseks, õunamarmelaadiks, eriti head kuivatamiseks, lauaõun. Õunad on väga veokindlad, sobivad ka tootmiseks. Saab teha head mahla, aga kehva kompotti. Tarbimisküps novembris-detsembris, heades tingimustes säilib aprillini. Parimad alates jaanuarist. Üks kõige paremini säilivatest õuntest. Maitselt loetakse keskpäraseks. Suured ladvaõunad on maitsvamad
Puu kasvuomadused: väga tugevakasvuline ja ümara ja väga tiheda võraga
Nõuded kasvukohale: vajab soojemat kasvukohta, mullastiku suhtes ei ole eriti valiv
Talve- ja haiguskindlus: talvekindlus rahuldav. Viljad nakatuvad kärntõppe suhteliselt vähe. Külmakahjustunud oksad taastuvad ja viljuvad uuesti kiiresti
Parimad tolmuandjad: ‘Tartu Roosõun’, ‘Antonovka’
Hooldus: hõredas võras kasvanud õunad on ilusad kollased ja mitte liiga väikesed, säilivad juunini. Tihedas võras kasvanud väikesed õunad on maitsetud, võra tuleb tugevasti hõrendada. Loe lisaks ‘Õunapuude õige istutamine’ ja ‘Viljapuude pritsimine ja hooldamine’
Märkused: aretanud Jaan Tellisaar Viljandimaal Pilistveres 1920. aastail, sordina hakati paljundama 1930. aastail. Läinud sajandi lõpus oli Eestis enim paljundatavaid sorte.