Aed-ploomisort
Aed-ploomipuu 'Tartu Punane'
Prunus domestica ‘Tartu Punane’, sünonüüm ’Tartu punane ploom’
Valmimise- ja korjamise aeg: keskmise valmimisajaga, valmib augusti lõpupäevadel või septembri algul, viljad ei varise
Vili: on suurepoolne, ovaalne, ühtlase suurusega keskmised või suured (25…35 g) viljad, rohekaskollase põhivärvusega, mida üleni katab tumeroosa puna ja lillakaspunased täpid. Viljaliha helekollane, pehme, magushapukas, suhkruid 8,5%. Luuseeme väike ja on viljalihas poollahti
Saagikus: väga hea saagikusega. Teist nii hea saagikusega ploomi annab kõrvale otsida. Viljakande algus 4…5. aastal, kloonalustel varem
Säilivus, kasutamine: kompotiks pole hea, aga moos tuleb maitsev, tegemist on hea lauaploomiga
Puu kasvuomadused: tugevakasvuline, laikooniline, keskmise tihedusega võra
Talve- ja haiguskindlus: keskpärase talvekindlusega (natuke talveõrn), haiguskindlus hea
Parimad tolmuandjad: isetolmleja, head tolmuandjad on ‘Emma Leppermann’ ja ‘Ave’. Hea tolmuandja paljudele sortidele
Hooldus: loe lisaks ‘Viljapuude pritsimine ja hooldamine’
Lõikamine ja väetamine: lõika ploomipuud igal aastal juuli lõpus/augusti alguses alates järgmisest aastast pärast istutamist – võid lõigata ka siis kui viljad on küljes, parandab ploomide värvumist ja maitseomadusi. Lõika viimase aasta juurdekasvu vähemalt poole võrra tagasi, tagades sellega, et puu jõuab järgmiseks aastaks kasvatada uued õiepungad. Hoia puud hõreda ja madalana. Talub tugevat tagasilõikust ning harvendamist. Ploomipuude lupjamine lubiväetisega kas sügisel või kevadel on kogu saagikuse aluseks