Hapukirsisort

Hapu-kirsipuu 'Novella'

Hapu-kirsipuu 'Novella'

Cerasus avium sün. Prunus avium ‘Novella’

Valmimise- ja korjamise aeg: varavalmiv, juuli keskel

Vili: keskmise suurusega (3,6–4,7 g), ümar. Viljaliha ja mahl mustjaspunane, tihedapoolne, hapukasmagusa maitsega, sisaldab keskmiselt 15 % mahla kuivainet, 8 % suhkruid, 0,9 % happeid ja 18 mg askorbiinhapet 100 g toorkaalu kohta. Luuseeme eraldub hästi

Saagikus: saagikas. Kirsipuu saagikus ei olene üksnes võra lõikamisest, vaid ka kasvutingimustest. Samuti sõltub saagikus ilmastikust, eriti õitsemise ajal

Puu kasvuomadused: keskmise kasvutugevusega, püstise ja kompaktse võraga

Nõuded kasukohale: valgusnõudlikum kui pirni- või õunapuud. Ei talu liigniiskust ja kõrget põhjavee taset. Ei taha rasket ja happelist mulda. Eelistavad vett läbi laskvat õhurikast nõrgalt happelist või neutraalset mulda, kus juured omastavad mullas olevaid toitaineid paremini. Samuti ei meeldi neile liiga kuiv ega märg muld

Talve- ja haiguskindlus: hea talvekindlusega, õiepungad pisut talveõrnad. Vastupidav kirsipuu lehevarisemistõvele ja luuviljaliste mädanikule

Parimad tolmuandjad: osaliselt iseviljuv. Head tolmuandjad ‘Turgenevka’ ja ‘Läti-Leedu madalkirss

Hooldus: loe lisaks ‘Viljapuude pritsimine ja hooldamine’

Lõikamine: kirsipuid võib lõigata puhkeperioodil märtsis-aprillis, kui puu veel raagus ja on paremini näha väljalõikamist vajavaid oksi. Kuid kui luuviljaliste lõikamine hilineb ja jääb tugeva mahlajooksu aega, siis oleks õigem lükata see töö kohe pärast saagikoristust

Katsuge lõigata nii, et jääks võimalikult väike haav. Tehke lõige oksaga risti ja kindlasti ilma tüükata. Vaata lisaks videot ‘Kuidas lõigata kirsipuud’

Sulle võivad meeldida ka need hapukirsi sordid ...

Scroll to Top
kambek.ee logo
Privaatsustingimuste ülevaade

Kasutame küpsiseid, et aidata teil tõhusalt navigeerida ja teatud funktsioone täita. Üksikasjalikku teavet kõigi küpsiste kohta leiate allpool iga nõusolekukategooria alt.

Küpsised, mis on liigitatud kui Vajalikud", salvestatakse teie brauserisse, kuna need on olulised saidi põhifunktsioonide võimaldamiseks ja on vaikimisi alati aktiivsed. Loe privaatsustingimusi.

Samuti kasutame kolmandate osapoolte küpsiseid, mis on algseadetes lubatud ja aitavad meil analüüsida, kuidas te seda veebisaiti kasutate, salvestada teie eelistusi ning pakkuda teile asjakohast sisu ja reklaame. Need küpsised salvestatakse teie brauserisse ainult teie eelneval nõusolekul.

Vasakul menüüs saate keelata kolmanda osapoole küpsised, kuid nende keelamine võib teie sirvimiskogemust veebilehel mõjutada.